• PER A UN US ETIC DEL LLENGUATGE

    CALAFAT, ROSA ANGLE EDITORIAL Ref. 9788415002239
    Ver otros productos de la misma colección Ver otros productos del mismo autor
    Premi d’assaig breu IRLA 2010Per un punt de vista propi en l'ús públic de la llenguaEl català que utilitzen periodistes, polítics... correspon sovint a una llengua ferida, poc genuïna i esclava del castellà. Catalana per devoció i lingüista per vocació, Rosa Calafat analitza d'una manera irònica i c...
    Ancho: 145 cm Largo: 230 cm Peso: 250 gr
    Per confirmar
    16,00 €
  • Descripció

    • ISBN : 978-84-15002-23-9
    • FechaEdicion : 01/06/2010
    • AñoEdicion : 2010
    • Idioma : Catalán
    • Autores : CALAFAT, ROSA
    • NumeroPaginas : 136
    • Coleccion : EL FIL D'ARIADNA
    • NumeroColeccion : 42
    Premi d’assaig breu IRLA 2010



    Per un punt de vista propi en l'ús públic de la llengua

    El català que utilitzen periodistes, polítics... correspon sovint a una llengua ferida, poc genuïna i esclava del castellà. Catalana per devoció i lingüista per vocació, Rosa Calafat analitza d'una manera irònica i controvertida el llenguatge que s'escolta i s'escriu arreu de la comunitat lingüística catalana. Considera necessari superar barreres administratives per crear el mercat lingüístic català. Es rebel·la quan ens volen fer creure que no importa que periodistes i polítics parlin malament; constata que el català s'ha d'erigir en una llengua lliure i, per tant, global; i destapa la por, instal·lada en els parlants públics, a fer un discurs propi amb punt de vista català.

    L'ús ètic de la llengua, que Calafat propugna, ha d'afrontar aquesta deixadesa, aquest gregarisme, per dotar-la de qualitats morals a favor de la construcció d'una comunitat lingüística pròpia, unida i singular.

    Les seves conclusions -les úniques possibles- són que els parlants determinen el destí de les llengües, que l'univers lingüístic del català ha de deixar de ser una sucursal del castellà i que cal construir un punt de vista propi en l'ús públic de la llengua.

    Per a un ús ètic del llenguatge ha guanyat el Premi d'assaig breu IRLA 2010 que atorga la Fundació Josep Irla.



    Rosa Calafat i Vila

    Nascuda a Andratx el 1963, és doctora en Filologia Catalana i professora de la Universitat de les Illes Balears, i tècnic de projectes de la Càtedra UNESCO de Llengües i Educació de l’Institut d’Estudis Catalans.

    És el fet de ser catalana per devoció i lingüista per vocació que l'ha portada a investigar i publicar sobre els efectes dels discursos mediàtics en les societats modernes i especialment en les societats mediatitzades. L'elaboració de discursos dominants especialment en els àmbits de l’educació, de la comunicació i de la política afecten els mots, llurs significats connotatius i denotatius, i afecten els parlants.

    Alguns dels llibres i textos publicats són: Sabotatge a la llengua catalana (Palma: 1999), «Recursos lingüístics i resistència cultural: Una visió ecolingüística» (Banyoles: 2007), «La culturalització del terme en la segona oralitat» (Palma: 2007), «Del concepte 'diversitat lingüística': Un recorregut interpretatiu en Xarxa» (Barcelona: 2009) i Torcebraç entre dues cultures (Barcelona: 2010).



    Entrevista a L'oracle, de Catalunya Ràdio



    Ressenya de Patrícia Gabancho a Lletres



    Tertúlia a TV Maresme